Medi Ambient llança una nou Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat per a desenvolupar en els dos pròxims anys
Les accions recollides al PALS 2021-2022, basades en la Carta d’Aalborg+10, han comptat amb un percentatge d’execució pròxim al 86%
24 de gener de 2023
La Regidoria de Medi Ambient de Mutxamel manté ferma el seu compromís d’aconseguir que tots els projectes que es desenvolupen en la localitat vagen encaminats a millorar el comportament sostenible municipal. Si a la fi d’any es realitzava l’avaluació del Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat (PALS) de Mutxamel 2021-2022, aquesta setmana es posa en marxa un nou PALS, corresponent al període 2023-24, i que suposa el seté Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat que desenvoluparà Mutxamel des que l’any 2011 va ser aprovat pel ple el primer pla d’aquest tipus, on es recollien tota una sèrie d’accions a realitzar durant el període 2011-2012, dins de les línies estratègiques que marquen els compromisos d’Aalborg+10.
Aqueixos mateixos compromisos continuen vigents i en peus, el que comporta que s’actualitzen cada dos anys per a aconseguir accions més adequades a cada necessitat i moment. Per aquest motiu, aquest pròxim dijous 26 de gener, comença el procés per a l’elaboració del PALS 2023-2024, un nou document que contindrà les mesures a adoptar per a fer de Mutxamel un municipi més sostenible. La sessió tindrà lloc a l’auditori del Centre Social ‘José Bernabéu Alberola’, a les 19.00 hores, i tindrà caràcter dual, presencial i telemàtica. Per a poder participar es pots acudir al Centre Social o seguir la xarrada des de casa, a través de Zoom. En aquest cas, s’ha d’enviar una sol·licitud per correu a mediambient@mutxamel.org perquè et faciliten un enllaç.
La Regidoria de Medi Ambient, que dirigeix l’edil Lara Llorca, ofereix diverses maneres de col·laborar. Una d’elles, ja disponible, és a través de l’enquesta participativa a la qual es pot accedir en l’APP Mutxamel Participa i en Google Forms a través del següent enllaç:
https://forms.gle/F1cFumDyP1pjvHRW8
Amb totes aquestes aportacions de la ciutadania s’elaborarà un nou Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat, per al següent bienni, 2023-2024, que tractarà de cobrir tots els àmbits a partir de les línies estratègiques que marquen els compromisos d’Aalborg+10. Aquests compromisos suposen l’acceptació per part de la corporació local d’integrar els principis de desenvolupament sostenible en totes les polítiques locals, així com la voluntat política d’iniciar un procés real de canvi cap a la sostenibilitat del municipi.
Per a aconseguir aqueixa meta, Mutxamel manté un percentatge de compliment de les accions previstes molt elevat, que des dels seus primers anys del PALS està per damunt del 80%. La sisena edició del PALS de Mutxamel, per al bienni 2021-2022, que després de ser avaluat s’ha comprovat que el percentatge d’execució ha sigut d’un 85,71%, ja que, de les 28 accions previstes, s’han executat o estan en marxa 24 d’elles. Totes aquestes accions estan recollides en la documentació publicada en la pàgina web municipal.
A través del següent vídeo podrà conéixer les conclusions del Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat 2021-2022:
Ací et deixem el document íntegre del Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat 2021-2022:
Compromisos d’Aalborg+10
Les línies estratègiques que marquen els compromisos d’Aalborg+10 són:
1. Formes de Govern
2. Gestió municipal cap a la sostenibilitat
3. Béns naturals comuns
4. Consum i formes de vida responsables
5. Planificació i disseny urbanístic
6. Millor mobilitat i reducció del trànsit
7. Acció local per a la salut
8. Economia local viva i sostenible
9. Igualtat i justícia social
10. Del local al global
A tall d’exemple, dins de la línia estratègica 1 (Formes de Govern), s’han fet tasques com un increment d’accions de la Regidoria de Protecció Animal (campanya d’esterilització de colònies felines i campanyes de control de salubritat pública), o la millora de la coordinació dels serveis municipals a través de les xarxes socials. Dins de la línia estratègica 3 (béns naturals comuns), estan en marxa la producció d’energies renovables en edificis municipals, l’oficina d’informació sobre energia solar d’autoconsum i sobre estalvi energètic en habitatges i establiments, i la connexió funcional entre les urbanitzacions i el nucli urbà. En aquest apartat s’està treballant en l’homologació de la ruta de ‘Camins de l’Aigua’, el manual de senyalització amb panells interpretatius, la ruta d’arbres monumentals o el quadern de camp didàctic. Ja s’ha realitzat la reforestació de la zona annexa al Bosque Aire Puro i està en marxa la rehabilitació ambiental del Riu Sec, en estar integrada en el projecte de Via Verd del Riu Montnegre amb Diputació.
Un altre bloc d’accions molt destacat és la recollida en la línia estratègica 7 (acció local per a la salut). En aquest cas, està en marxa el pla de gestió de colònies felines, i ja estan realitzades intervencions per a crear entorns escolars segurs i saludables, campanyes sobre la prevenció de l’abús d’alcohol per a joves, i campanyes sobre la prevenció d’addiccions a les noves tecnologies, en tots dos casos per a alumnat de Secundària i Batxillerat.