Ecovidrio i l’Ajuntament de Mutxamel fomenten el reciclatge d’envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians amb la campanya ‘La Reconquesta del Vidre’

ecovidrio
Compartir
  • En la iniciativa participen una trentena de poblacions que competixen entre si per a ser el municipi que més recicla en cadascuna de les tres categories establides en funció del nombre de festers
  • La iniciativa inclou la decoració de contenidors de vidre amb la imatge de la campanya en els voltants de les seus festeres per a facilitar el reciclatge dels residus d’envasos de vidre

Mutxamel, 29 d’agost  de 2023.- Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, i l’Ajuntament de Mutxamel, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, posen en marxa ‘La Reconquesta del Vidre’, una campanya per a incentivar la conscienciació del reciclatge d’envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians 2023.

La iniciativa pretén inculcar en la  ciutadania de Mutxamel, i especialment a les comparses, la importància de separar selectivament els residus d’envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, es decoraran contenidors amb la imatge de campanya.

A més, els dies 10 i 11 de setembre, educadors ambientals informaran festers i ciutadania sobre la importància del reciclatge de vidre, així com dels seus beneficis ambientals. Amb l’objectiu de motivar-los a atendre correctament els educadors ambientals i animar-los a reciclar vidre, s’entregarà com a obsequi una original cinta portaulleres.

En esta edició de ‘La Reconquesta del Vidre’ participen una trentena de municipis de la Comunitat Valenciana, que competixen per ser la població que més s’involucre amb el reciclatge de vidre durant les festes, incloent-hi la difusió de la campanya.

Els guanyadors de cada categoria en què es dividix el concurs (Atabales, Darbukas i Dolçaines) rebran un trofeu de la Reconquesta del Vidre, que els acredita com el municipi més reciclador de les festes. Mutxamel participa en la categoria Atabales:

  • Atabales, municipis que tenen més de 2.500 festers.
  • Darbukas, municipis que tenen entre 1.000 i 2.500 festers.
  • Dolçaines, municipis que tenen menys de 1.000 festers.

Totes les comparses implicades activament en la campanya i que reciclen correctament els residus d’envasos de vidre, entraran en el sorteig, en cada municipi, d’un dispensador de vidre exclusiu amb la imatge de campanya.

D’altra banda, també es realitzaran sis promocions en línia en la web www.lareconquistadelvidrio.es amb preguntes sobre reciclatge d’envasos de vidre i les festes de Moros i Cristians. En estes promocions, qui participe i responga correctament a les preguntes podran guanyar un exclusiu miniglú de ‘La Reconquesta del Vidre’.

Tota la informació i bases legals de la campanya poden ser consultades en www.lareconquistadelvidrio.es.

ecovidrio

Dades de reciclatge de vidre a Mutxamel

Segons les últimes dades disponibles de 2022, Mutxamel va reciclar un total de 404.069 quilos d’envasos de vidre. Això suposa que cada persona va reciclar una mitjana de 15,42 quilos de vidre. 

Respecte a la taxa de contenització, Mutxamel té una mitjana d’un contenidor per 178 habitants,  amb un total de 147 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats en el municipi.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals.  Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calquet – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

25é aniversari d’Ecovidrio

En 2023 Ecovidrio complix 25 anys. El començament de les operacions de l’entitat sense ànim de lucre es remunta a 1997, però la indústria vidriera es va posar en marxa molt abans, en l’època dels 80, preocupats per l’estalvi d’energia i la protecció dels recursos en els seus processos.

Va ser en els anys 90 quan es va produir la vertadera revolució del reciclatge, concretament en 1994 quan arriba el concepte de la responsabilitat ampliada del productor, és a dir, l’obligació legal que totes les companyies que comercialitzen productes envasats financen el seu reciclatge per a garantir la correcta gestió de residus. Eixa associació va ser la llavor del que és hui Ecovidrio, el naixement de la qual es va materialitzar amb  la Llei 11/1997 d’Envasos i Residus d’Envasos.

Així, en 1997 va començar la història d’Ecovidrio, gràcies a la unió de Cervesers d’Espanya (CE), la Federació Espanyola del Vi (FEV), la Federació Espanyola de Fabricants de Begudes Espirituoses (FEBE), l’Associació Espanyola de Fabricants de Sidra (AESI), la Confederació Espanyola del Vi, l’Associació Espanyola de Mostos i la Federación de Bodegueros del Marco de Jerez. Eixe mateix any, es van sumar a Ecovidrio les primeres empreses (Gramona, Bardinet, la Compañía Cervecera de Canarias i Envasados Eva), una xifra que no ha parat d’augmentar i que, hui, fa que siguen 2.500 les empreses adherides a Ecovidrio. A més, des de 1997, Ecovidrio ha comptat amb el compromís de les administracions públiques, amb les quals ha estat en permanent i estreta col·laboració.

La recollida selectiva d’envasos de vidre és un cas d’èxit en constant evolució. Des del primer contenidor que va inaugurar a Moratalaz en 1982 l’alcalde de Madrid, Enrique Tierno Galván, fins als 245.700 contenidors que recorren tot el país, en aquests 25 anys s’han depositat més de 15 milions de tones d’envasos de vidre. 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos en 1997 i l’inici de les seues operacions en 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garantix un servei complet i al qual té accés tota  la ciutadania. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La labor d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar la ciutadania a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos.

En les últimes dos dècades el sistema d’Ecovidrio ha permés que hui dia es reciclen set de cada deu envasos de vidre.

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

 
ecovidrio