Cultura restaura l’interior de l’ermita de Sant Antoni i retorna l’estat original a la imatge del sant
Mutxamel inverteix 10.000 euros en esta actuació de protecció del patrimoni on la setmana vinent se celebra la tradicional benedicció dels animals
12 de gener de 2023
Del 20 al 22 de gener pròxim se celebraran a Mutxamel les festes en honor de Sant Antoni Abat, uns festejos populars molt arrelats en aquest municipi que enguany presenten diverses novetats en el programa d’actes. Encara que el primer canvi que trobaran les persones que passen aqueixos dies per aquesta ermita construïda en el segle XVIII serà el nou aspecte que presenta l’interior de l’edifici, molt afectat amb el pas dels anys i que ara ha rebut un tractament integral de restauració.
La Regidoria de Cultura que dirigeix l’edil Rafael García Berenguer ha invertit prop de 10.000 euros en aquesta actuació de recuperació tant de l’ermita que va ser construïda, aproximadament, en 1722 i reconstruïda en 1956, com de la imatge del sant en l’honor del qual es va alçar aquest xicotet temple. La intervenció l’ha sufragada íntegrament per l’Ajuntament de Mutxamel, que com a contraprestació rep la cessió per a ús escolar del bany i el jardí de l’ermita, envoltada d’un acollidor espai natural, molt apropiat per a activitats escolars.
Tot el treball ha sigut a càrrec del restaurador José Vicente Bonete, responsable d’altres actuacions en favor d’elements i edificis que formen part del patrimoni històric i artístic de Mutxamel, com la Mare de Déu de Loreto, l’ermita de Montserrat o els altars de l’Església El Salvador. La seua labor ha consistit en l’eliminació de les capes de papers que envoltaven l’altar, amb parets que estaven molt danyades, i la restauració dels sòcols de pintura que imiten al marbre, tal com era la decoració que inicialment tenia aquesta ermita. A més, s’ha compost un altar concorde a aquests sòcols originals, on s’ha marbrelitzat la fusta, dotant-la d’un aspecte net i elegant.
Quant a la imatge de Sant Antoni, s’han eliminat les successives capes de pintura que es van anar incorporant amb el pas dels anys. Així com s’han reposat tots els que manca, principalment els dits d’una mà del sant i, de manera específica, la peanya que estava molt danyada i s’ha restaurat per complet.
Com és requisit d’aquests treballs, s’han restaurat els colors originals de la imatge, que als seus peus està acompanyada per un porc. En començar l’escultura del marranet, s’ha descobert que l’animal tenia ulls baix de les capes de pintura, aplicades en l’última restauració, allà pels anys 80. El marranet de Sant Antoni continua sent negre, però ara té pupil·les.
Per a 2023, la Regidoria de Cultura té previst intervindre en l’ermita del Calvari, la porta lateral de l’església El Salvador, les vidrieres d’aquest mateix temple, i El Pantanet, a més de col·laborar amb la parròquia en les obres del Convent de Sant Francesc.